Kuchnia

Bez glutenu

chleb z siemienia lnianego, bez mąki. przepis podstawowy

chleb z siemienia lnianego, bez mąki. przepis podstawowy

składniki suche
2 kubki (200 g) świeżo mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
ulubione suszone zioła: 3 łyżeczki oregano,1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka tymianku


składniki mokre
3 białka jaj
2 całe jajka (najlepiej z wolnego wybiegu)
3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
½ kubka ciepłej wody



fot. Michalina Bończa-Tomaszewska


PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W dużej misce mieszamy suche składniki. Oddzielnie lekko roztrzepujemy jajka, olej, ciepłą wodę. Wlewamy do miski i całość mieszamy.

Formę do pieczenia (np. keksówkę 10x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy ją masą. Wierzch możemy posypać nasionami. Pieczemy ~40 minut z opcją góra-dół. Przekładamy na kratkę, żeby chleb odparował. Kroimy, kiedy będzie już chłodny.

ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 KROMKI (przy podziale na 22 kromki)
72 kcal, 2,6 g białka, 6 g tłuszczu, 2,6 g węglowodanów (w tym 2,5 g błonnika)

WSKAZÓWKI I OPCJE
Siemię lniane złociste sprawdzi się równie dobrze. Chleb będzie po prostu jaśniejszy.
Przyprawy i dodatki dobieramy według uznania. Świetnie smakuje z kminkiem czy innymi ziołami oraz pestkami i orzechami.
Wersja na słodko: odrobina ksylitolu lub stewii, opcjonalnie kakao, karob, cynamon.
Chleb należy przechowywać w lodówce. Pokrojony i szczelnie opakowany dobrze się mrozi.
Jeśli szukasz kolejnych pomysłów na nietypowe wypieki, wypróbuj chleb dyniowy. z migdałami i kokosem (link) oraz NAJpiernik z bakaliami. na co dzień i od święta (link)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation