Kuchnia

kuchnia

Chłodnik z pomidorów - Przepis
Składniki, 4 małe porcje:

• 500 g pomidorów (użyłam żółtych, ale można też czerwonych)
• 1 podłużna papryka lub 1/3 zwykłej papryki
• 1/2 melona np. kantalupa
• 1/3 szklanki mielonych migdałów + 2 łyżki zrumienionych płatków do dekoracji
• 2 łyżki sake lub 1 łyżka octu winnego
• 1 mały ząbek czosnku
• 1/3 bułeczki
• 4 - 5 łyżek oliwy extra vergine
• sól - około 1/2 łyżeczki






Propozycja podania, opcjonalnie:
• salsa krewetkowa (przepis poniżej)
• płatki migdałów zrumienione na patelni
• konfitura za skórki arbuza

Salsa krewetkowa:
• 1 łyżka masła
• 8 krewetek Black Tiger, oczyszczonych i posiekanych
• 1 łyżeczka posiekanego tymianku lub natki pietruszki
• sól i świeżo zmielony pieprz
• opcjonalnie chili do smaku (posiekane, płatki lub w proszku)



Przygotowanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i wyciąć twarde szypułki. Usunąć większość nasion, miąższ i sok włożyć do pojemnika blendera.
Paprykę pokroić i usunąć z niej gniazda nasienne. Dodać do pomidorów razem z obranym i pokrojonym melonem. Dodać resztę składników: migdały, sake lub ocet winny, czosnek, bułkę, oliwę i sól do smaku.
Wszystko długo miksować (przez około 1 minutę) na najwyższych obrotach blendera. Można podawać schłodzone lub w temperaturze pokojowej. Samo lub z dodatkami, np. salsą krewetkową, zrumienionymi płatkami migdałów i konfiturą ze skórki arbuza.
Na małej patelni roztopić masło, dodać osuszone i pokrojone krewetki, tymianek lub natkę, sól i świeżo zmielony pieprze oraz chili do smaku. Smażyć mieszając przez około minutę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation