Kuchnia

coś na słodko

Najlepszy przepis na gofry

Składniki (ok. 8 sztuk):

50 g masła
2 jajka (wielkość L, oddzielnie białko i żółtko)
15 g cukru trzcinowego
160 g mąki pszennej
270 ml mleka
szczypta soli morskiej
Masło roztopić i delikatnie przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę, roztopione masło i połowę mleka. Zmiksować na gładką masę, dolewając stopniowo pozostałą część mleka. Odstawić na ok. 5 minut. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie delikatnie mieszać ją do całości. Masę nałożyć na mocno rozgrzaną gofrownicę i piec ok. 4 minut (wg zaleceń na gofrownicy). Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation