Kuchnia

kuchnia

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - KulinarnePrzeboje.pl


100g kaszy jaglanej (+ 1 łyżeczka soli i 2 łyżki oliwy z oliwy do gotowania kaszy)
1 mały kalafior (ok. 450g)
1 jajko
2 czubate łyżki bułki tartej do masy + bułka tarta do obtoczenia kotletów
40g parmezanu
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
1 czubata łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
koperek – kilka gałązek (opcjonalnie)
1. Kaszę jaglaną ugotować wg instrukcji stąd:  Do zrobienia kotletów kasza nie musi być ugotowana na sypko, więc można ją pogotować 2-3 minuty dłużej, a pod koniec gotowania można ją kilka razy przemieszać, by potem łatwiej lepiło się kotleciki.
2. Kalafior umyć, podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie na miękko. Odcedzić, a następnie jeszcze gorącego ugnieść tłuczkiem do puree.  Kolejno dorzucić kaszę jaglaną, wbić jajko, dodać dwie czubate łyżki bułki tartej, parmezan starty na tarce o małych oczkach, zioła prowansalskie, a na koniec doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (jeśli uważamy, że kasza nie jest dość słona). Wymieszać. Opcjonalnie można dać również trochę posiekanego koperku lub po prostu na koniec oprószyć koperkiem już gotowe, usmażone kotleciki.
3. Z powstałej masy uformować ok.  16 małych kotlecików (najlepiej do tego celu lekko zmoczyć ręce, by kotleciki łatwiej się formowały i nie lepiły), lekko spłaszczyć, a następnie każdy obtoczyć w bułce tartej.
4. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek (lub olej), smażyć kotleciki z obu stron na złoty kolor. Podawać najlepiej z mizerią. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation