Kuchnia

zupy wege

Kremowa zupa z kalafiora z kurkami

Składniki:
1 mały kalafior
1 duży ziemniak
1 średnia cebula
1 litr bulionu warzywnego
masło
oliwa z oliwek
0,5 litra mleka 3,2%
150 ml śmietanki 30%
300 gramów kurek
świeża bazylia
sól
świeżo mielony pieprz
starta gałka muszkatołowa
4-6 kawałków chleba



Wykonanie:
Kurki wypłucz dokładnie z piasku, umyj i oczyść, odstaw.
Kalafior podziel na różyczki, obierz i pokrój w drobną kostkę ziemniaka.
Obierz i pokrój cebulę.
Odłóż z całości na później dwie, trzy różyczki kalafiora oraz pokrój w drobne paski 2-3 małe liście kalafiora (te najbliżej głąba, najjaśniejsze i najdelikatniejsze - są bardzo pyszne!).



Na patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę oliwy, kalafior, ziemniak i cebulę. Podsmażaj przez 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Wlej bulion, zagotuj.
Następnie wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15 minut.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do połowy śmietany wlej około 3 łyżek wywaru. Wymieszaj i wlej do wywaru.
Następnie zmiksuj całość, dodaj pozostałą śmietanę.

Na patelni rozpuść odrobinę masła, wrzuć kalafior i pokrojone listki kalafiora, dopraw do smaku solą i pieprzem, podsmaż. Niech pozostaną chrupiące! Przełóż do miseczki, do czasu podania.
Następnie podsmaż na maśle umyte wcześniej kurki, je również dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na koniec posiekaj bazylię.



Sposób podania:
Chleb pokrój w równą kostkę, dodaj na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, podsmaż aż grzanki będą rumiane i chrupiące.
Podgrzej krem (cały czas mieszając), następnie wyłóż na talerze.
Dodaj kurki i podsmażonego wcześniej kalafiora.
Posyp całość posiekaną bazylią i świeżo zmielonym pieprzem.
Na końcu dodaj grzanki.
Smacznego!!! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation