Kuchnia

wypieki

Dżem z winogron przepis -
Składniki
ilość sztuk : 6 200 ml słoików

1 kg winogron
1/2 kg jabłek
1/2 kg gruszek
około 1 kg cukru
cukier żelujący (żelix)

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 6godz. › Gotowe w: 6godz.30min.

Winogrona opłukać, jabłka i gruszki obrać i pokroić w plasterki. Włożyć do garnka, dodać ogrobinę wody i smażyć na wolnym ogniu przez 3-4 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Do mieszaniny stopniowo dodawać cukier (w zależności jak słodkie są owoce, można skosztować i dodać tyle, ile się lubi). Często mieszając smażyć przez kolejne 2-3 godziny. Odstawić do przestudzenia.
Przestudzoną masę przetrzeć przez sito i dodać cukier żelujący, wymieszać i nakładać do wyparzonych słoików.
Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation