Kuchnia

wypieki

Ciasto cappuccino bez pieczenia

Składniki:
500ml mleka,
2 budynie czekoladowe,
4 łyżki cukru,
80g masła,
16 herbatników.

Krem cappuccino:
250ml śmietanki 30%,
400g serka mascarpone,
8 łyżek cappuccino w proszku,
2 czubate łyżki żelatyny,
3/4 szklanki cukru pudru.

W 3/4 szklanki mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać budynie, mieszać, aż masa zgęstnieje. Herbatniki ułożyć na dnie tortownicy i śr. 21cm (w razie potrzeby połamać je na mniejsze kawałki). Wylać gorący budyń, przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do całkowitego ostygnięcia

Śmietankę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone oraz cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić i dodać do masy. Na koniec dodać sproszkowane cappuccino. Krótko zmiksować. Masę wylać na ostudzony budyń. Wstawić na całą noc do lodówki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation