Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Babka z jagodami

Składniki:
Ciasto:
250 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
350 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
160 ml śmietany 12% (w temperaturze pokojowej)
Owoce:
200 g jagód, umytych i osączonych (użyłam czarne jagody i borówki amerykańskie)
1 łyżka mąki do obtoczenia owoców
dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty). Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie lub średnie i dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund. Dodać aromat, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać całą śmietanę, wymieszać i wsypać resztę mąki, krótko wymieszać.
4. Owoce posypać mąką i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 22 cm wysmarowanej dobrze masłem (można również posypać mąką). Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C na funkcji góra-dół (termoobieg 160 o C). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia.
6. Ciasto wyjąć z formy i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation