Kuchnia

słodkości

Ciasteczka z białą czekoladą i morelą

Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
80g płatków owsianych
130g miękkiego masła
150g cukru
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
80g suszonej moreli
150g białej czekolady grubo posiekanej

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane.

2. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

3. Do maślanej masy dodać mąkę i wymieszać. Następnie wsypać czekoladę, pociętą morelę i najlepiej wymieszać rękoma.

4. Z ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczać. Między ciasteczkami proszę zostawić spore odstępy.

5. Ciasteczka piec w temperaturze 170C na funkcji termoobieg przez około 15-17 minut (na funkcji gór-dół 180C). Po wyjęciu z piekarnika poczekać z 5-10 minut, aż przestygną. Trochę stwardnieją i dopiero wtedy proszę je przenosić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation