DIY - zrób to sam

DIY

Fasolka szparagowa na zimę

Składniki:

Fasolka szparagowa
Woda
Sól (do smaku)

Wykonanie:

Fasolkę umyć, obciąć końcówki, blanszować parę minut (zalać gorącą wodą i gotować 2-3 minuty). Odlać gorącą wodę. Na chwilę zalać zimną wodą, by fasolka nie straciła koloru. Ponownie odlać. Fasolkę, w zależności od upodobań, pokroić lub zostawić długą. Ułożyć ciasno w słoikach. Zalać przegotowaną, osoloną i wystudzoną wodą. Pasteryzować dwa razy po 45 minut, tzn. jednego dnia 45 minut, wystudzić i następnego dnia 45 minut (czas pasteryzacji dotyczy słoików litrowych!).

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation