Kuchnia

Kuchnia

Konfitura z czerwonej cebuli:

300 g czerwonej cebuli
300 g cukru trzcinowego lub miodu
3 łyżki octu winnego lub balsamicznego
suszony tymianek, sól, pieprz (można również dodać liść laurowy, cynamon)
gałązka świeżego rozmarynu (opcjonalnie)

Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki lub w piórka, zeszklić. Włożyć do garnka razem z cukrem, octem i przyprawami, zagotować mieszając od czasu do czasu. Gotować przez 30 minut na niezbyt dużym ogniu. Gęstą konfiturę przełożyć do słoiczków, na wierzch położyć po kawałku gałązki rozmarynu i zamknąć pokrywką.

Wskazówki:
Jeśli po jakimś czasie cukier w konfiturze się skarmelizuje, można ją podgrzać do rozpuszczenia. Można spróbować dodać do gotującej się konfitury 1 łyżeczkę glukozy - podobno zapobiega krystalizacji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation