Kuchnia

Kicia na słodko! :D

Wegańskie ciasto z cukinią - Dorota Smakuje
Składniki na wegańskie ciasto z cukinią:

2 szkl mąki pszennej lub orkiszowej jasnej

1 cukinia (200g)

3 łyżki karobu (można zastąpić kakao)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 szkl cukru białego, trzcinowego albo ksylitolu czy erytrolu

2 łyżki siemienia lnianego zmielone i zalane 6 łyżkami wrzątku

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego – przepis

1/2 szkl mleka roślinnego lub wody

1/2 szkl oleju









Jak zrobić wegańskie ciasto z cukinią>

Do miski wsypujemy mąkę, karob, sodę, proszek do pieczenia, cukier i mieszamy wszystko.

Dodajemy cukinię startą na malutkich oczkach tarki, mieszamy.

W drugiej misce mieszamy zaparzone siemię lniane, mleko, olej, ekstrakt waniliowy – wlewamy do mąki, mieszamy i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (25x25cm).

Pieczemy ok 60 min w 180st. Studzimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation