Kuchnia

wypieki

SKŁADNIKI
4 PORCJE
2 pojedyncze filety z kurczaka
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki oleju roślinnego np. kokosowego
1/3 szklanki bulionu
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
1/3 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka soku z limonki
opcjonalnie: 2 liście limonki kafir
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Filety oczyścić z błonek i kostek, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, następnie obtoczyć w 1 łyżce przyprawy curry (można tak zostawić filety do zamarynowania jeśli mamy czas).
Mięso obtoczyć w skrobi ziemniaczanej. Rozgrzać olej na większej patelni, włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony.
Wlać bulion i gotować przez ok. 4 - 5 minut. Dodać przecier pomidorowy oraz 1 łyżkę pasty curry. Wymieszać i gotować przez ok. 4 - 5 minut. W międzyczasie można dać liście limonki kafir.
Dodać mleko kokosowe oraz sok z limonki, wymieszać i gotować przez minutę.
PROPOZYCJA PODANIA
200 g ryżu białego np. jaśminowego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation