Kuchnia

wypieki

ciasto szachownica


Biszkopt jasny:



* 3 duże jajka

* 2/3 szklanki cukru

* 16 g cukru wanilinowego

* 1 szklanka mąki pszennej tortowej (250 ml)

* 6 łyżek oleju

* 6 łyżek ciepłej wody

* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia



Biszkopt ciemny:



* składniki jak do jasnego + 2 łyżki kakao



Masa:



* 1 litr mleka

* 10 łyżek cukru

* 2 opakowania cukru wanilinowego (po 16g)

* 5 łyżek mąki pszennej (z lekką górką)

* 3 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekką górką)

* 250 g miękkiego masła



Polewa:



* 3 łyżki masła

* 3 łyżki kwaśnej śmietany

* 5 łyżek cukru

* 3 łyżki kakao



Spód formy o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na najwyższych obrotach miksera przez około 8 minut na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niej olej i wodę. Miksujemy na wolnych obrotach do chwili połączenia się składników a następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy jeszcze chwilę, do czasu aż uzyskamy jednolite ciasto.

Ciasto przelewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka).

W taki sam sposób przygotowujemy ciemny biszkopt, dodając do mąki z proszkiem kakao. (Biszkopt kakaowy urósł mi odrobinę wyższy, więc kiedy był już zimny delikatnie ścięłam wierzch.)

Biszkopty najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby łatwiej się kroiły i nie kruszyły.

Mąkę miksujemy ze szklanką mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem od czasu do czasu mieszając, by cukier się rozpuścił. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy mączną mieszankę i gotujemy do chwili, aż uzyskamy gęsty budyń, który przekładamy do miseczki, przykrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia.

Miękkie masło miksujemy na jasną, puszystą masę i dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując do czasu, aż powstanie gładki krem.

Każdy biszkopt kroimy na 6 równej szerokości pasów (najlepiej odmierzyć je linijką - u mnie każdy pas miał po około 3,3 - 3,5 cm). Krem dzielimy na 4 części, z czego jedną (najmniejszą) odkładamy do posmarowania wierzchu i boków ciasta.

Smarujemy kremem bok pierwszego paska i przykładamy do niego pasek o przeciwnym kolorze. Lekko dociskamy i smarujemy kremem wolną krawędź dołożonego paska. Po złączeniu 4 pasów smarujemy wierzch powstałego spodu i powtarzamy czynność układając na wierzchu pasy zachowując naprzemienność kolorów. Kiedy całe ciasto będzie już złożone, smarujemy je ze wszystkich stron pozostałym kremem i wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby masa zastygła.

Wszystkie składniki polewy umieszczamy w miseczce i podgrzewamy w kąpieli wodnej dość często mieszając do chwili utworzenia się gładkiej, błyszczącej polewy. Kiedy polewa odrobinę przestygnie (gorąca może rozpuścić masę na cieście) polewamy nią wierzch ciasta i ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na co najmniej całą noc.

Ciasto najlepiej kroić długim, zanurzonym w gorącej wodzie nożu.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation