Kuchnia

11. desery, lody

Czekoladowe ciasteczka z orzechami i toffi

Składniki
- 1 szklanki mąki
- 1/3 szklanki kakao w proszku
- 120g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 duże jajko, oddzielnie żółtko i białko
- 2 łyżki mleka
- 1 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- ok. 12 krówek
- 3 łyżki śmietany 30%

Masło utrzeć z cukrem, aż masa będzie puszysta. Dodać żółtko i mleko. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z kakao. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotować blaszki do pieczenia wyłożone pergaminem. Po wyjęciu ciasta z lodówki formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Następnie kuleczki moczyć w roztrzepanym białku i posypać posiekanymi orzechami. Zrobić palcem (lub naparstkiem) wgłębienie w środku ciastka, ułożyć na blaszce. Piec w 180 stopniach 20 minut. Po upieczeniu ciastek, kiedy są jeszcze gorące należy delikatnie nacisnąć na środek ciastka aby wgłębienie na nadzienie było większe.
Nadzienie: Śmietankę razem z krówkami rozpuszczamy w mikrofali. Powinien zrobić się lejący sos toffi. Ciepły sos nakładamy łyżeczką do wgłębień ciastek Gotowe odstawiamy w chłodne miejsce na kilka minut, aby nadzienie stężało.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation