Kuchnia

drozdzowe

Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE NA 12 BUŁEK
200 ml mleka
4 dag drożdży
50 dag mąki
6 dag cukru
szczypta soli
10 dag masła
16 g cukru waniliowego
2 jajka + 1 białko

NADZIENIE Z JABŁEK
4 duże jabłka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

NA WIERZCH
1 żółtko
1 łyżka mleka (lub wody)
cukier kryształ do posypania
Ciasto drożdżowe:
Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć i wymieszać ze 100 ml letniego mleka. W misce wymieszać mąkę, cukier i sól, wlać rozmieszane drożdże z mlekiem, lekko wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

W garnku stopić masło i przestudzić. Dodać do wyrośniętego zaczynu. Wlać resztę mleka, dodać cukier waniliowy, jajka i białko. Wyrobić gładkie ciasto, łatwo odchodzące od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 30 minut.
Nadzienie z jabłek:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, sok odcisnąć. Dodać cukier i cynamon. Całość wymieszać.
Przygotowanie bułek, pieczenie:
Ciasto podzielić na 12 części, formować kule jak na bułki bez nadzienia, następnie rozpłaszczyć na stolnicy (lekko oprószonej mąką), nakładać łyżeczką jabłka i dokładnie zlepiać tak jak na pierogi, potem uformować okrągłą bułkę. Bułki przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie bułki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać cukrem. Piec 25 (do 30) minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego!

https://www.ciasta.net/bulki-drozdzowe-z-jablkami.php
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation