Kuchnia

drozdzowe

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką - extradania.pl

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Składniki
Ciasto:
pół kg mąki
100 g masła
25 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 jaja
szczypta soli
2-3 jabłka
Kruszonka:
pół szklanki mąki
pół szklani cukru
3-4 łyżki masła
Instrukcje
Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki i wymieszać. Odstawić na 10 minut, aż zaczyn urośnie.

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem, solą, wlać zaczyn i wbić jajka. Wymieszać. Dodać roztopione masło i wyrabiać ciasto około 15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą, ugniatając i robiąc grudki.

Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią i ugniatać kilka minut. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem, ułożyć kawałki jabłek i posypać kruszonką. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation