Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

Maślankowy placek z truskawkami i kruszonką | Arabeska

Ciasto:
- 1 szkl maślanki
- 1 szkl cukru
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 3 jajka
- 1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
- 1/2 szkl oleju
- 1 cukier waniliowy

- truskawki (lub inne owoce sezonowe) – ok. 500 g

Wszystkie składniki (oprócz truskawek) razem wymieszać (można łyżką) i wyłożyć do wyścielonej pergaminem blachy (u mnie 23 x 33 cm). Na wierzchu ułożyć truskawki (jeśli są duże , to poprzekrajać) i posypać kruszonką. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 35 minut (ja piekłam prawie godzinę).

Kruszonka:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- kilka kropli olejku śmietankowego

Masło pokroić na kawałki i rozetrzeć palcami z mąką , cukrem i olejkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation