Kuchnia

desery,wypieki i inne słodkości

Bezowa choinka z kremem kokosowym | Kwestia Smaku

BEZA
160 g białek (ok. 4 - 5 sztuk)
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
KREM KOKOSOWY
500 g mascarpone (schłodzone)
1 puszka 400 g mleka kokosowego (schłodzonego)*
1 op. cukru wanilinowego
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fix
ORAZ
wiśnie w gęstym syropie lub ze spirytusu lub świeże maliny lub granat
pralinki kokosowe Raffaello

BEZA
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu).
Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać drobny cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.
Ubijać jeszcze przez około 2 minuty, aby piana się ustabilizowała. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.
Przygotować dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć ubitą pianę na kształt 4 kółek o różnej wielkości. Zachować odstępy bo beza trochę urośnie. Pianę można wycisnąć z dużego rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec (suszyć) bezę przez 2 godziny. Całkowicie ostudzić.
KREM KOKOSOWY
Mleko kokosowe dobrze schłodzić w lodówce. Wybrać z puszki gęstą część mleka (około pół puszki) i przełożyć do misy miksera. Pozostałe przezroczyste mleko kokosowe (wodę kokosową) wykorzystać do jaglanki, curry itp.
Do mleka kokosowego dodać mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder i ubijać przez około 1 minutę, do czasu aż masa zwiększy objętość, będzie puszysta, ale sztywna. Na koniec dodać śmietan-fix i dokładnie zmiksować.
ZŁOŻENIE DESERU
Delikatnie podciąć nożem krążki bezowe i układać na paterze przekładając kremem (można ze szprycy), pralinkami i owocami.
WSKAZÓWKI
* zamiast mleka kokosowego można użyć śmietanki kremówki 30% w ilości 330 ml, wówczas mascarpone dajemy mniej, 250 g. Do takiego kremu można dodać 2 łyżki likieru kokosowego. Wszystkie składniki (schłodzone) ubijamy jednocześnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation