Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Ciasto jogurtowe z truskawkami i czereśniami - wysokie i wilgotne:)

Składniki suche:
3 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki mokre + cukier:
2 jajka M
400ml jogurtu naturalnego
150ml oleju
1/2 szklanki cukru

Owoce:
250g truskawek
250g czereśni

1. Składniki suche i mokre wraz z cukrem mieszamy w osobnych miskach. Z truskawek usuwamy szypułki, z czereśni pestki.
2. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste. Ciasto wylewamy do tortownicy ( u mnie 21 cm, ale może być większa), na wierzch układamy owoce delikatnie dociskając.
3. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1h. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation