Kuchnia

obiad

Wafelkowe Mielone
Mięso mielone to najłatwiej dostępny i najchętniej przyrządzany rodzaj mięsa w naszych domach. Kotlety mielone w wafelku przygotowuje się szybko i bez najmniejszych problemów, zamiast smażenia można upiec w piekarniku. Tak delikatnych i soczystych kotletów mielonych nigdy wcześniej nie jadłam.
12 porcji
30 minut czas przygotowania


Składniki:
• 2 wafle tortowe
• 1 kg mielonego wieprzowego
• 1 marchew
• ½ papryki czerwonej
• 3 ogórki konserwowe
• 3 całe jajka
• 3 łyżki bułki tartej, bułka tarta do panierki
• Olej do smażenia
• 2 łyżki śmietany 12%
• ½ łyżeczki papryko ostrej
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jedno jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą.
2. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę myjemy, obieramy z nasion i bardzo drobno kroimy, ogórki również bardzo drobno kroimy i warzywa łączymy z mięsem.
3. Następnie wsypujemy bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną.
4. Mięso nakładamy na całą powierzchnię wafla i przykrywamy drugim waflem.
5. Kroimy w prostokąty, najlepiej pionowo na trzy część i poziomo na cztery.
6. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
7. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
8. Gotowe.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation