Kuchnia

Zupy

PRZEPIS NA KREM ZE SZPINAKU

Składniki na krem ze szpinaku (ok 1,5l zupy):

1 pęczek natki pietruszki

1 korzeń pietruszki

1 plaster korzenia selera

300g szpinaku świeżego lub mrożonego

1 mała cukinia

kilka różyczek brokułu

sól – ja użyłam soli o obniżonej zawartości sodu

pieprz

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka ziół prowansalskich



Jak zrobić krem ze szpinaku:

Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz posiekany pęczek natki pietruszki. Selera i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę dodajemy do garnka.

Przykrywamy przykrywką, zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy ok 20 min aż powstanie nam bulion.

Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekanego brokuła i cukinię pokrojoną w kostkę.

Gotujemy jeszcze ok 5-7 min.

Dodajemy pieprz, czosnek granulowany, szpinak.

Wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy ( nie trzeba tego robić ale słabo się miksują i lubię je usunąć w tym momencie).

Zupę miksujemy na krem.

Doprawiamy do smaku solą i ziołami.

Zupę możemy podać posypaną ulubionymi, świeżymi, posiekanymi ziołami a wersji niepostnej polaną łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno lub pestkami słonecznika prażonymi – zobacz wpis Jak uprażyć słonecznik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation