Kuchnia

Zupy

Składniki

500 g marchewki
1 duża cebula
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku świeżego lub suszonego
100 ml śmietanki 22 %
1 l wywaru warzywnego lub rosołu
sól
pieprz
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 szczypty mielonego imbiru (opcjonalnie)

Grzanki:

kilka kromek bułki wrocławskiej
2 łyżki masła

Instrukcje

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy startą marchewkę i przesmażamy kilka minut.
Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, dodajemy ziele, liść, tymianek, solimy i gotujemy do miękkości.
Dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, wyławiamy liść, ziele. Miksujemy na gładki krem.
Gorącą zupę podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Grzanki: Bułkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation