Kuchnia

wypieki

Make Cooking Easier

Drożdżowe wieńce z jabłkiem i cynamonem

Skład:

(przepis na 4-5 sztuk)

ciasto:

100 g + 400 g mąki

30 g świeżych drożdży

2 jajka

1 żółtko

60 g masła

2 łyżki cukru + 60 g cukru

250 ml ciepłego mleka

szczypta soli morskiej

farsz:

1 duże jabłko

3-4 łyżeczki mielonego cynamonu

100 g cukru

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

IMG_2192

A oto jak to zrobić:

1. Świeże drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru i odstawiamy na 10 minut. Gdy się rozpuszczą dodajemy 100 g przesianej mąki z solą i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do 3-krotnego wyrośnięcia. Kiedy rozczyn potroi się, dodajemy ubite z cukrem jajka i żółtko, 400 g przesianej mąki i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą haka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

2. Obrane jabłko ścieramy na tarce, dodajemy cukier i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

3. Kiedy ciasto podwoi objętość formujemy z niego 4-5 kulek. Każdą kulkę rozwałkowujemy na stolnicy (ciasto może być klejące – ale o to chodzi – wystarczy oprószyć sobie dłonie mąką). Z ciasta formujemy prostokąt. Rozsmarowujemy tartę jabłko z przyprawami i zwijamy wzdłuż boku (tak jak na zdjęciach). Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i obracamy 2 wałki zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu. Przewijamy jeden wałek na drugi. Formujemy wieniec. Przekładamy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Warto sprawdzić 10 minut przed zakończeniem, czy aby nie za szybko góra się rumieni – jeżeli tak to przykryjmy folią aluminiową. Podajemy na ciepło ze schłodzonym masłem.

IMG_2091IMG_2097

Obrane jabłko ścieramy na tarce, dodajemy cukier i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

IMG_2098IMG_2108

Kiedy ciasto podwoi objętość formujemy z niego 4-5 kulek. Każdą kulkę rozwałkowujemy na stolnicy (ciasto może być klejące – ale o to chodzi – wystarczy oprószyć sobie dłonie mąką). Z ciasta formujemy prostokąt.

IMG_2110IMG_2118

Rozsmarowujemy tartę jabłko z przyprawami i zwijamy wzdłuż boku

IMG_2119IMG_2120

Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i obracamy 2 wałki zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu. Przewijamy jeden wałek na drugi. Formujemy wieniec. Przekładamy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia.

IMG_2122IMG_2125IMG_2143

Drożdżowe wieńce pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut.

IMG_2158

Podajemy na ciepło ze schłodzonym masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation