Kuchnia

Jesienne ciasta

Orzeszki jak malowane

Ciasteczka orzeszki
proporcje na ok. 160 połówek łupinek = ok. 80 ciasteczek

Kruche ciasto:
300g mąki
50g cukru pudru
150g margaryny lub masła
¼ łyżeczki sody
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka jaj

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać margarynę lub masło i posiekać do uzyskania grudek (nożem lub malakserem). Wmieszać sodę. Wlać śmietanę i żółtka jaj i szybko wyrobić jednolite ciasto. Zawinąć w folią spożywczą, przełożyć do lodówki, aby ciasto się schłodziło (ok. 60 min.).
Patelnię do orzeszków postawić na ogniu i bardzo mocno rozgrzać.
W międzyczasie z zimnego ciasta formować kuleczki wielkości niedużej wiśni.*
Partiami umieszczać kuleczki na patelni i smażyć na złoto, ok. 2-3 min. **
Gotowe odkładać na kilka minut na kratkę, aby odparowały i przestygły.

* przyda się kilka początkowych prób z pieczeniem, aby wyczuć jaka wielkość kuleczki będzie najlepsza do naszej patelni, tak aby wychodziły ładne łupinki – u mnie kuleczka ważyła ok. 2,5-3g

** czas pieczenia może się różnić w zależności od stopnia nagrzania patelni i wielkości ognia; radzę po prostu zaglądać i monitorować stopień wypieczenia

Krem:
250g pełnotłustego mleka w proszku (absolutnie nie granulowane!)
75g masła lub margaryny
125g cukru
1½ łyżki kakao
120 ml wody


Oraz:
ok. 80 szt. orzechów laskowych

Masło, cukier, kakao i wodę umieścić w garnku, postawić na ogniu i zagotować (wszystkie składniki powinny dokładnie się rozpuścić i połączyć).
Mleko w proszku wsypać do dużej miski, zalać gorącym płynem. Mieszać tak długo, aż całość połączy się w jednolitą masę (będzie raczej gęsta i sztywna).
Napełniać kremem połówki ciasteczek; do połowy z nich wcisnąć dodatkowo po jednym orzechu laskowym. Sklejać ze sobą połówki (jedna z samym kremem, druga z orzechem).
Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation