Fotografia

Jesień

Dyniowe paluchy


Składniki

400 g mąki pszennej typ 650
3 łyżeczki suszonych drożdży instant
200 g puree z pieczonej dyni
łyżeczka mieszanki przypraw (gałki muszkatołowej, ostrej i słodkiej papryki)
250 ml mleka
łyżeczka soli
białko
sezam

Przepis

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, puree z dyni, przyprawy i sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5minut. Zostawiamy je w misie pod przykryciem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy podłużnego palucha, układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 40 minut.
Bułeczki smarujemy białkiem jajka i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15-17 minut w 190 stopniach.
Upieczone paluchy studzimy na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation