Kuchnia

ciasta

Gofry churros z cynamonem


Składniki:

1 szklanka mąki
4 łyżki miękkiego masła
1 jajko
2 łyżeczki cukru
2/3 szklanki wody
szczypta soli
cukier trzcinowy
cynamon
trochę oleju do smarowania gofrownicy
Przygotowanie:
W rondelku rozpuścić masło z wodą, cukrem i szczyptą soli. Doprowadzamy do wrzenia.
Do gorącej masy dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, trzymając rondelek na średnim ogniu.
Powstałe ciasto odstawiamy do ostygnięcia na kilka minut.
Następnie dodajemy jajko i łączymy z ciastem.
Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy ją lekko olejem.
Odrywamy po kawałku, kształtujemy kulki wielkości ping-ponga i pieczemy w gofrownicy ok. 10 minut.
W miseczce mieszamy cukier trzcinowy z cynamonem i obtaczamy w nim jeszcze gorące upieczone gofry churros.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation