Kuchnia

Kuchnia

SKŁADNIKI
4 PORCJE
650 g filetów z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
200 ml bulionu drobiowego
200 ml śmietanki 18% do zup i sosów
ok. 10 kawałków suszonych pomidorów
125 g szpinaku
sól, pieprz, oliwa, mąka pszenna
tarty parmezan lub grana padano

PRZYGOTOWANIE
Filety umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety, odciąć polędwiczki.
Całe mięso doprawić solą, pieprzem, oregano, natrzeć startym czosnkiem i wysmarować łyżką oliwy. Na tym etapie kurczaka można odstawić do zamarynowania (jeśli mamy czas).
Mięso obtoczyć w mące, następnie kłaść na rozgrzaną dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy i smażyć po ok. 3,5 minuty z każdej strony, aż kurczak ładnie się zrumieni. W razie potrzeby obsmażać na raty.
Zdjąć kurczaka z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać bulion i zagotować. Włożyć mięso i obłożyć pokrojonymi suszonymi pomidorami wyjętymi z zalewy. Gotować przez ok. 1 minutę, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie.
Wlać śmietankę i zagotować. Posypać szpinakiem i wcisnąć go w sos aby listki zwiędły. Po ok. 1 - 2 minutach gotowania, gdy sos będzie już gęsty, odstawić danie z patelni.
Podawać z wybranym dodatkiem posypując tartym serem.
PROPOZYCJA PODANIA
makaron / ziemniaki / kluski śląskie / kopytka / gnocchi

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-po-toskansku?fbclid=IwAR0FSfg7oM-sfuHsIQ3bXZbWJeXZRnHEcbcRHbVzx6zPjtfIu71s_Owdph4
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation