Kuchnia

wypieki

(SOCZEWICĄ, GRUSZKĄ I SEREM FETA
Słodka gruszka i słony ser feta – idealne dodatki do pysznej sałatki z soczewicą!
zacznij gotować

SKŁADNIKI
bulion warzywny – 400 ml
soczewica czerwona – 200 g
cytryna – 0,5 szt.
oliwa z oliwek – 3 łyżki
cynamon – 1 szczypta
kmin rzymski –0,25 łyżeczki
awokado – 1 szt. (ok. 200 g)
gruszka – 1 szt. (ok. 250 g)
ser feta – 100 g
sól
pieprz

KROK 1: GOTUJEMY SOCZEWICĘ
Bulion warzywny zagotowujemy, dodajemy soczewicę i gotujemy ją pod przykryciem przez 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 5-7 minut, aż spęcznieje. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy soczewicę, aby trochę ostygła.

KROK 2: DOPRAWIAMY SOCZEWICĘ
Roztrzepujemy 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, olej, cynamon, kmin rzymski, sól i pieprz. Mieszamy z ciepłą soczewicą. Całość studzimy i odstawiamy na 1-2 godziny do przegryzienia się smaków.

KROK 3: DODAJEMY AWOKADO DO SAŁATKI
Awokado obieramy, pestkę usuwamy, miąższ kroimy w kostkę. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Oba składniki mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny, dodajemy do sałatki i doprawiamy do smaku. Posypujemy pokruszoną fetą.

Wskazówka: świetnie smakuje z dipem z jogurtu naturalnego i posiekanej mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation