Kuchnia

Ciasta

Czekoladowe ciasto wg Nigelli Lawson

Powszechnie wiadomo, że czekolada jest dobrym lekarstwem na stres. To proste czekoladowe ciasto jest tego najlepszym przykładem. Zawiera czekoladę, a brak mąki i cukru nie powoduje wyrzutów sumienia. Ciasto ideał, nawet dla tych na diecie.

Składniki:
150 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową
125 g masła
6 jaj
175 g stewii/fruktozy/cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego (Cointreau)

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub tak jak Nigella w mikrofalówce, dodać masło, mieszać aż się rozpuści. 2 jajka i 4 żółtka utrzeć z 75 g stewii/fruktozy/cukru, dodać likier i skórkę z pomarańczy. Wymieszać z ostudzoną czekoladą. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać resztę stewi/fruktozy/cukru. Delikatnie wymieszać pianę z masą czekoladową. Małą tortownicę wysmarować masłem, przelać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec ok. 30–40 minut. Ciasto podawać np. z sosem malinowym* lub mascarpone wymieszanym z odrobiną likieru pomarańczowego.

Sos malinowy:
400 g malin (mogą być mrożone)
2 łyżki stewii/fruktozy/cukru
2 łyżki wody

W rondelku podgrzać maliny ze stewią/fruktozą/cukrem i wodą, aż powstanie jednolity sos. Sos przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek i odparować jeśli to konieczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation