Kuchnia

ciasta

Budyniowiec Księżniczki Elsy
Delikatne ciasto bez pieczenia, które wykonasz w szybki, łatwy sposób. Ciasto składa się z dwóch pysznych mas, jedna to budyniowa z dodatkiem orzechów, druga to masa kakaowa. Masy przykryte naszym ulubionym popcornem i mleczną czekoladą a to wszystko na spodzie z herbatników. Czy dasz się skusić.
Forma 24 cm x 24 cm
25 porcji
Składniki na masę budyniową:
• 3 ½ szk. mleka
• 6 łyżek cukru
• 2 opakowania budyniu śmietankowego
• 100 g orzechów włoskich
• 250 g margaryny
Składniki na masę kakaową:
• 250 g mascarpone
• 660 ml śmietany 30%
• ½ szk. cukru pudru
• 4 łyżki kakao
• 1 szk. mleka w proszku
Składniki na polewę:
• 1 czekolada mleczna
• ½ szk. śmietany 30%
Składniki dodatkowe:
• 100 g herbatników kakaowych
• 100 g margaryny
• 10 g popcornu
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki kruszę, 100 g margaryny rozpuszczam, następnie łączę z ciastkami i układam na dnie formy.
2. Trzy szklanki mleka gotuję, w połowie szklanki mleka rozpuszczam cukier i budyń, następnie wlewam do gotującego mleka i mieszam rytmicznie żeby nie powstały grudki. Po ugotowaniu budyń studzę. Kostkę margaryny miksuję mikserem, dodaję stopniowo budyń. Masę budyniową łączę z pokruszonymi orzechami i wykładam na pokruszone ciastka.
3. Śmietany miksuję z mascarpone, cukrem pudrem, mlekiem w proszku oraz kakałem. Masę wykładam na masę budyniową.
4. Układam na masie kakaowej popcorn.
5. Czekoladę oraz ½ szk. śmietany rozpuszczam, studzę i polewam wiech ciasta.
6. Chłodzę w lodówce dwie godziny.
7. Gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation