Zwierzęta

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

Drożdżowy wieniec z jabłkami i orzechami - Blog kulinarny - codojedzenia.pl

Przepis na drożdżowy wieniec z jabłkami i orzechami

Składniki:
400 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
200 – 250 ml mleka
1 jajko
80 g cukru
50 g masła, stopionego
½ łyżeczki soli

Nadzienie jabłkowo orzechowe
3 jabłka
80 g orzechów, u mnie pekan
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki brązowego cukru

Dodatkowo
1 jajko
1 łyżka mleka
2 łyżki perlistego cukru

Wykonanie:
Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże i cukier. Dodaj mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Kiedy już wszystkie składniki się połączą dodaj sól i roztopione masło. Wyrób elastyczne, puszyste ciasto, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Podsmaż jabłka na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Pod koniec dodaj grubo posiekane orzechy. Ostudź nieco nadzienie.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na dwie równe części i rozwałkuj na placki o średnicy 25 cm. Ułóż pierwszy placek na blasze pokrytej pergaminem. Rozprowadź na nim nadzienie, ale pozostaw brzeg o grubości 2 cm. Posmaruj brzeg jajkiem. Następnie przykryj nadzienie drugim plackiem, lekko dociskając.
Umieść na środku wieńca kubek czy szklankę o średnicy 10 cm i rozetnij ciasto na 10 pasków, tzn. od brzegu szklanki do brzegu ciasta. Teraz każdy nacięty pasek odwróć raz, wszystkie w tym samym kierunku. Posmaruj wieniec jajkiem i posyp perlistym cukrem. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Piecz ciasto w piekarniki nagrzanym na 160ºC (termoobieg) przez około 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation