Kuchnia

wypieki

Wigilijny makowiec
Zamiast zwykłego makowca, możesz przygotować trochę w inny sposób, który swym wyglądem zaskoczy gości, jak również będzie ozdobom świątecznego stołu. Genialny prosty i szybki w przygotowaniu przepis na wyjątkowy deser dla każdego i na każdą okazje.
30 minut czas przygotowania
13 porcji
Składniki:
• 200 g mleka
• 120 g cukru
• 40 g drożdży świeżych
• 4 jajka
• 600 g mąki pszennej
• 50 g masła
• 200 g masy makowej
Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzewam, wsypuję do mleka cukier i drożdże pokruszone. Dokładnie mieszam, dodaję żółtka jajek, wsypuję mąkę i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 30 minut.
2. Po tym czasie wykładam ciasto na oprószony blat mąką i dzielę na cztery części.
3. Każdą część ciasta rozwałkowuję w koła 30 cm.
4. Dwa białka z jajek ubijam, łączę z masą makową.
5. Pierwszą część ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję 1/3 masą makową.
6. Układam kolejną rozwałkowaną porcję ciasta, smaruję połową masy makowej.
7. Przykrywam trzecim blatem ciasta, smaruję pozostałą masą makową.
8. Na wierzch układam ostatni kawałek ciasta.
9. Na środku zaznaczam szklanką okrąg.
10. Za pomocą ostrego noża, zaczynając od miejsca zaznaczonego szklanką, dzielę ciasto na 12 części.
11. Następnie każdy kawałek ciasta zwijam dwa razy do środka.
12. Piekę 20 minut w 180°C w rozgrzanym piekarniku.
13. Gotowe.
14. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation