Kuchnia

Przekąski

Sandra bakes a party! :: Bułeczki bankietowe

Malutkie bułeczki z farszem z pieczarek na ostro, które świetnie sprawdzają się na przyjęciu. Każdy z twoich gości nie będzie mógł oderwać od nich rąk. Są wyśmienite do zup kremów oraz do sałatek i różnego rodzaju mięs. Można je jeść również jako samodzielne danie.
Ja bułeczki robię z mąki chlebowej, przez co mają bardzo ciekawy smak, jednak jeśli akurat nie masz takiej mąki, śmiało możesz ją zastąpić zwykłą mąką pszenną.
Absolutny must-have przyjęć fingerfoodowych!
Doskonale smakują z Przysmakiem Denisa
Składniki:
Ciasto
20 g świeżych drożdży
2/3 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli morskiej
1 szklanki żytniej mąki chlebowej typu 720
3/4 szklanki mąki pszennej graham typu 1850
1 łyżeczka przyprawy do pizzy (sól, papryka czerwona słodka, oregano, czosnek mielony, bazylia, cebula mielona, tymianek, pieprz ziołowy, kolendra mielona, cukier, rozmaryn, cząber, gorczyca mielona)
2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz
500 g pieczarek
2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta chili w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:


Ciasto na pizzę:
1. Zacznij od zrobienia zaczynu z drożdży. W miseczce rozpuść drożdże z 1/3 szklanki ciepłego mleka i cukrem. Odłóż na 5minut, żeby drożdże mogły urosnąć.
2. W misce od miksera wymieszaj mąki z solą i przyprawą do pizzy.
3. Dodaj zaczyn drożdżowy i pozostałe lekko ciepłe mleko (1/3 szklanki).
4. W trakcie wyrabiania ciasta, dodaj oliwę.
5. Wyrabiaj ciasto około 5minut.
6. Przygotuj miskę - lekko spryskaj olejem i przełóż ciasto do środka. Przykryj folią spożywczą i odłóż na godzinę w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Farsz:
Farsz można przygotować dzień wcześniej i trzymać go w lodówce.

1. Posiekaj drobno pieczarki.
Najlepiej jest to zrobić przy pomocy malaksera. Zaoszczędzisz dużo czasu i wysiłku.

2. Na dużej patelni albo najlepiej w woku rozpuść masło z olejem.
3. Dodaj pieczarki i smaż, aż woda lekko z nich odparuje.
4. Dodaj koperek, chili, paprykę i dopraw solą i pieprzem.
5. Smaż aż masa pieczarkowa będzie zwarta i woda odparuje, około 15minut.
6. Odstaw do ostudzenia.
Bułeczki:
1. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200°C.
2. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóż je na oproszoną mąką stolnicę. Wyrób i rozwałkuj na grubość około 5mm.
3. Wytnij kółka obręczą do ciasteczek o średnicy 7cm.
4. Nałóż niecałą łyżeczkę farszu na każdy krążek, zwiń w sakiewkę i ułóż "szwem" do dołu na blasze do pieczenia uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Kiedy już przygotujesz wszystkie bułeczki, przykryj je wilgotną ściereczką i pozwól odrobinę wyrosnąć. Ja zazwyczaj pozostawiam je, aż piekarnik uzyska właściwą temperaturę.
6. Piecz około 10-15minut, aż bułeczki dostaną "lekko złotego rumieńca".
7. Podawaj od razu do zupy bądź mięsa albo jako zimna zakąskę.
Smacznego!
Jeżeli zostanie Ci trochę farszu, polecam przygotować z nim grzanki. Smakują wyśmienicie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation