Kuchnia

Przekąski

Przepis na włoską przekąskę
kuleczki z gorgonzoli
Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu
Co kupić
100 g gorgonzoli dolce
100 g kremowego twarożku
1 gałązka rozmarynu
1 łyżka białego wina
1 szklanka płatków migdałów
sól
pieprz
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 20 czas: 4min
Przygotowanie
Gorgonzolę i kremowy twarożek przekładamy do blendera. Obieramy z listków gałązkę rozmarynu, listki dodajemy do serów wraz z białym winem i całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez mniej więcej 1 godzinę.
W międzyczasie płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Gdy zaczną nabierać złotego koloru, zdejmujemy je z patelni i bardzo drobno siekamy.
Ze schłodzonej masy formujemy niewielkie kuleczki (możemy robić to za pomocą łyżki do melona), a następnie obtaczamy je w płatkach migdałów. Całość ponownie chłodzimy.
Przed podaniem dekorujemy kulki z sera odrobiną rozmarynu i układamy na półmisku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation