Kuchnia

Mięso na kanapki, pieczyste

Schab a’la parmeński

1 kg schabu (polędwicy lub karczku)
2 płaskie łyżeczki cukru
2 płaskie łyżki soli
5-6 ząbków czosnku
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1-2 łyżeczki kolendry
1 łyżka majeranku


Dodatkowo przygotować gazę lub płótno.

Schab lub polędwicę należy oczyścić z błon, tak by zostało czyste surowe mięso.
Mięso umyć po czym dobrze wysuszyć i natrzeć cukrem,włożyć do zamkniętego pojemnika,przechować w lodówce 24 godziny.
Następnie schab umyć,osuszyć i obtoczyć w soli,znów przechować w pojemniku,w lodówce przez 24 godziny.
Ponownie mięso umyć,wysuszyć i natrzeć roztartym czosnkiem,zmiażdżoną kolendrą,majerankiem i pieprzem,ponownie przechować w pojemniku i lodówce przez 24 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć z pojemnika,zawinąć w gazę,związać i powiesić w dowolnym miejscu na 5 dni.
Schab nadaje się już do jedzenia,aczkolwiek traci na wadze około 200 g.
Przechowywać go w lodówce,nadaje się również do zamrożenia.

Dla tych którzy nie lubią suszonego schabu,polecam po całym procesie suszenia włożyć do wrzątku i gotować tak długo ile waży mięso.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation