Kuchnia

wypieki

Lukier Królewski | KuchniaDoroty.pl
Lukier Królewski – Royal Lukier
Składniki:

4 szklanki cukru pudru
2 białka jajek (L)
Barwniki spożywcze w żelu (nie używajmy tych w płynie bo rozrzedzają lukier)
Zapach waniliowy

Sposób przygotowania lukru królewskiego:

Jajka dokładnie wyszorować, sparzyć skorupkę wrzątkiem.

Oddzielić żółtka od białek.

W misie miksera połączyć białka i przesiany cukier puder. Miksować końcówką do ubijania piany, na średnich obrotach. Miksować ok. 6-7 min tak aby powstała gładka i gęsta masa. Pod koniec dodać 3 krople zapachu waniliowego.

Lukier podzielić na porcje w zależności od ilości kolorów na jaki będziemy go barwić.

Do każdej porcji lukru włożyć barwnik, bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej łyżeczką), tak aby powstała jednolita kolorowa masa.

Lukrem napełnić jednorazowe, rękawy cukiernicze. Odciąć nożyczkami rożek rękawa.

Nanosić lukier na przygotowane ciastka lub pierniczki, wyciskając go z rękawa.

Zostawić do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation