Kuchnia

wypieki

7. Świąteczny Piernik
Ten piernik jest po prostu genialny. Zrobiony jest z prostych produktów, a do tego jest obłędnie smaczny. Wygląda bardzo oryginalnie i ciekawie, na pewno zaskoczysz swoich gości, przygotujesz go w kilka minut a zapach z pieczenia będzie unosił się po całym domu. W sam raz do świątecznej filiżanki kawy
60 minut czas przygotowania
15 porcji
Składniki:
Forma 24 cm x 24 cm
• 4 szk. mąki pszennej
• 2 szk. cukru
• 25 dag margaryny
• 2 całe jajka
• 2 szk. mleka
• 1 słoik powideł śliwkowych
• 3 łyżki kakao
• 2 łyżeczki sody
• 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
• 80 g czekolady mlecznej
• 800 g śliwek suszonych
• ½ szk. śmietany 30%

Sposób przygotowania:
1. Mąkę wsypuję do miski, dodaję sodę oraz kakao i dokładnie mieszam.
2. Margarynę rozpuszczam i studzę. Śliwki suszone zalewam gorącą wodą i odstawiam na bok.
3. Białka oddzielam od żółtek, ubijam mikserem razem cukrem, dodaję żółtka i przyprawę do piernika, chwilę miksuję.
4. Następnie cały czas miksując dodaję stopniowo na przemian pozostałe składniki, mąkę, margarynę, mleko i ponownie mąkę, margarynę, mleko, aż do wyczerpania składników.
5. Na koniec ciasto łączę z powidłami mieszając delikatnie łyżką i wylewam do formy.
6. Piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
7. Po upieczeniu, układam na wierzch ciasta pokrojone drobno, wcześniej namoczone śliwki suszone.
8. Czekolady dzielę na mniejsze kawałki, przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i pięć minut gotuję do chwili zagotowania.
9. Polewę z czekolady wylewam na śliwki suszone.
10. Ciasto chłodzę w lodówce około godziny.
11. Gotowe, smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation