Kuchnia

wypieki

Rozgrzewająca zupa z dyni
W chłodne jesienne dni najlepiej smakują nam rozgrzewające zupy, dlatego mam idealny dla Was przepis. Danie jednogarnkowe z kurczakiem w aromatycznej przyprawie, dzięki której zupa jest pyszna i smaczna. Zupa jest prosta do przygotowania, zachęcam wszystkich.
10 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 dynia
• 3 marchewki
• 3 korzeń pietruszki
• ½ selera
• 2 łyżki Przyprawa do grosa
• 1 łyżka masła
• 5 ziemniaków
• 1 kostka rosołowa
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
• Pieprz, sól
• ½ fileta z kurczaka
• Olej do smażenia
• Feta
Sposób przygotowania:
1. Marchew, ziemniaki, pietruszki, selera obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję.
2. Dynię obieram, kroję w kostkę i smażę na rozgrzanym oleju. Następnie przekładam do gotujących warzyw. Gotuję do chwili, kiedy warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu studzę i blenduję blenderem.
3. Dodaję kostkę rosołową, doprawiam gałką muszkatołową, pieprzem, ewentualnie solą i gotuję do zagotowania.
4. Mięso kroję w kostkę, doprawiam przyprawą gyros i smażę na rozgrzanym oleju. Mięso przekładam do zupy.
5. Zupa gotowa, podajemy z Fetą lub śmietaną.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation