Kuchnia

Nalewki

NALEWKA Z MŁODYCH PĘDÓW SOSNY


- 4 litry młodych pędów sosny
- 1 litra wódki
- 0,5 litra spirytusu 95%
- 1 kg cukru


- 4 słoiki litrowe
- butelki o łącznej pojemności około 1,8 litra
- 1 m gazy
- drobne sitko
- lejek


Czubki sosny ugniatamy w słoikach, mocno dociskając. Zalewamy mieszanką spirytusu oraz wódki. Przygotowane do maceracji pędy pozostawiamy w słoikach na 14 dni, codziennie potrząsamy słoikiem, a najlepiej dwa razy dziennie - rano i wieczorem.

Po upływie dwóch tygodni przelewamy czubki przez duże sito i odcedzamy alkohol, który z powrotem przelewamy do słoików.

Pędy wsypujemy do dużej szklanej miski, zasypujemy warstwowo cukrem i pozostawiamy w bardzo ciepłym i nasłonecznionym miejscu na dwa dni, by puściły soki.

Następnie odciskamy czubki z nadmiaru syropu, najlepiej zrobić to garścią, by nie stracić ani kropelki.

Do miski, w której robił się syrop wlewamy alkohol i dokładnie łączymy ze słodką cieczą.

Następnie należy przygotować wyparzone i czyste butelki.

Do główki butelki przykładamy lejek, do którego wkładamy drobniutkie sitko, dodatkowo wyłożone gazą. Przelewamy alkohol do butelek, zakręcamy i przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu.

Podobno najlepsza jest po upływie kilku miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation