Kuchnia

Pierogi, knedelki..

Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki


CIASTO:
25g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mleka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
3 1/2 szklanki mąki pszennej

NADZIENIE:
300g gotowanego mięsa drobiowego
1 jajko
sól morska
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona

SOS PAPRYKOWY:
2 papryki czerwone
1 cebula
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 szklanka buliony drobiowego
sól morska
pieprz czarny


Papryki pokroić na ćwiartki oczyszczając z nasion. Ułożyć skórą do góry na blaszce i piec przez ok 30min, aż skórka zacznie się przypiekać. Wyciągnąć z piekarnika, włożyć do naczynia i zakleić folią. Po 20min obrać ze skórki, która powinna łatwo zejść.
Zmiksować na gładkie puree razem z przecierem pomidorowym.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać zmiksowaną paprykę, wlać bulion. Chwilę pogotować i przyprawić.

Gotowane mięso (może być z rosołu) rozdrobnić lub bardzo drobno posiekać. Dodać jajko i przyprawy.

Z drożdży, cukru i 1/4 szklanki mleka zrobić zaczyn. Odstawić na 10min w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z solą i dodawać wszystkie składniki na ciasto łącznie z zaczynem. Wyrobić gładkie i sprężyste ciasto.
Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz.
Kiedy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko zagnieść.

Formować w dłoniach placuszki i wkładać porcję mięsa. Formować kuleczkę.

Ciasto podzieliłam na 16 części.

Pampuchy odstawić na 10min do napuszenia.

Wkład do gotowania na parze posmarować olejem. Położyć pampuchy, w sporej odległości.

Gotować 10min pod przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody. Pampuchy podawać z gorącym sosem paprykowym.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation