Kuchnia

Naleśniki, gofry, racuszki

Crepes - cieniutkie francuskie naleśniki

Składniki na 10 naleśników o średnicy 20 cm:

1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki zimnego mleka
2/3 szklanki zimnej wody
3 duże jajka
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki stopionego masła + masło do smarowania patelni

Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).

Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.

Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Można przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić na kilka tygodni.

Dodatkowo:

150 ml śmietany kremówki
150 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
pół szklanki lemon curdu

Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w mikserze, ubić do otrzymania gęstej masy, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Lekko przestudzony naleśnik posmarować kremem śmietankowym, następnie lemon curdem. Zawinąć lub złożyć.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation