Kuchnia

Pieczywo

wiejskie podpłomyki z makiem | Smakowity chleb


Składniki

mąka pszenna typ 650 200 g

letnia woda 100 ml

sól 1 łyżeczka

oliwa 1 łyżka

mąki żytniej typ 720 100 g

kefiru 100 g

maku 3 łyżeczki

Miary:
Zwykłe
Kuchene
Potrzebne narzędzia

waga kuchenna
duża misa
wałek
patelnia

Przepis:
mieszanie
mieszanie
2 min
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy sól, oliwę, kefir. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy krótko ciasto do połączenia składników w kulę.
odpoczywanie ciasta
odpoczywanie ciasta
10 min
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 10 minut.
formowanie
formowanie
5 min
3. Ciasto dzielimy na 6 kulek, każdą delikatnie spłaszczamy i na podsypanym mąką blacie cienko wałkujemy na okrągły placek. Z wierzchu posypujemy makiem.
smażenie
smażenie
30 min
4. Podpłomyki wrzucamy na suchą patelnię (lub skropionej tłuszczem) i smażymy po ok. 2-3 minuty na stronę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation