Kuchnia

Sosy

Chutney z czerwonej cebuli. Z jabłkami i rodzynkami

Składniki:
-1 kg czerwonej cebuli
-300 g twardych jabłek (np. ligol)
-2 garście rodzynek sułtańskich
-250 ml (szklanka) octu winnego
-250 g cukru
-1 cytryna - zarówno skórka z niej starta, jak i wyciśnięty sok
-sól, pieprz do smaku
-2 ząbki czosnku
-łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie składników:
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jabłko umyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, a następnie w niedużą kostkę. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek drobno posiekać i przesmażyć na oleju.


Smażenie:
Wszystkie składniki, za wyjątkiem soli i pierzpu, umieścić w dużym garnku (lub patelni) o nieprzywierającym dnie. Garnek postawić na palniku ze średnim ogniem i doprowadzić do zagotowania octu. Kiedy ocet zacznie wrzeć ustawić na palniku mały ogień i smażyć chutney aż do wyparowania całego płynu, w międzyczasie kilkukrotnie mieszając składniki - w zależności od mocy palnika, jak i powierzchni garnka, może to trwać od godziny do dwóch.
Pod koniec smażenia, gdy płyn będzie już mocno zredukowany, dodać sól i pieprz według własnego smaku. Opcjonalnie można też zwiększyć ilość cukru.


Przechowywanie:
Naszykować 4 słoiki o pojemności 0,3 litra - umyte i osuszone. Gotowy, jeszcze gorący, chutney przełożyć do słoików, po czym mocno zakręcić pokrywkę. Słoki ustawić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji na kilkanaście godzin. W zapasteryzowany chutney może leżakować nawet kilka miesięcy.

http://bakeandtaste.blogspot.com/2013/11/chutney-czerwona-cebula-jablka-rodzynki.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation