Kuchnia

Ciasta bez pieczenia, wafle

Wafle z masą mleczno-kakaową


- 400 g miękkiego masła
- 300 g mleka w proszku (najlepsze pełne ‚niebieskie’
- 140 ml mleka (ok. 1/4 szklanki)
- 120 g cukru (ok. 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- wafle (u mnie 4 duże)

Mleko przelej do rondelka a następnie dodaj cukier.
Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, następnie zdejmij z ognia i wystudź.
Masło utrzyj na puszystą masę (mikser ustawiłam na najwyższe obroty). Następnie, cały czas miksując, dodawaj po jednej-dwóch łyżkach schłodzonego mleka.
Gdy masa będzie gładka, zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo mleko w proszku.
Gdy masa będzie dokładnie wymieszana podziel ją na dwie części.
Do jednej dodaj kakao i ponownie wymieszaj.
Pierwszy wafel połóż na desce do krojenia, posmaruj połową kakaowego kremu, przykryj waflem i lekko dociśnij, wyłóż całą masę jasną, wyrównaj, przykryj kolejnym waflem i ponownie lekko dociśnij.
Posmaruj pozostałą masą kakaową, wyrównaj i przykryj ostatnim waflem.
Wafle postaraj się obciążyć kolejną deską do krojenia i wstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny.
Gdy masa stężeje, wafle pokrój na kwadraty, albo trójkąty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation