Kuchnia

Przekąski - śledzie

Śledzie solone w farszu z dodatkiem suszonych pomidorów
Składniki:

600 g solonych filetów śledziowych
300 g suszonych pomidorów w oliwie
4 duże cebule
6 łyżek sosu słodko- kwaśnego
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego (najlepiej z Pudliszek)
3 łyżki suszonej papryki w płatkach
przyprawy:
sól
pieprz kolorowy i czarny
pieprz cytrynowy
papryka słodka mielona
oregano
bazylia
zioła prowansalskie

zalewa octowa do śledzi:
2 szklanki octu 10%
6 szklanek wody
2 łyżki soli
10 łyżek cukru
przyprawy:
4 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu czarnego
kilka ziarenek ziela angielskiego
goździki (lecz niekoniecznie)
pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Śledzie dokładnie myjemy w zimnej wodzie, przekładamy do głębokiej miski i zalewamy zimną wodą, śledzie muszą całkowicie znajdować się pod wodą. Moczymy je przez 2 godziny, co 30 minut zmieniamy wodę na nową. Kiedy śledzie się moczą przygotowujemy do nich zalewę octową. Do garnka wlewamy ocet, wodę i zagotowujemy, dodajemy cukier i sól oraz przyprawy. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Zestawiamy z ognia i studzimy. Zalewa do śledzi musi być bardzo zimna, aby się nie rozpadły na kawałki. Gdy śledzie się wymoczą, odlewamy wodę i przekładamy je do garnka z zimną zalewą na około 5 godzin. Najlepiej jest je pozostawić w zalewie na całą noc. Zamarynowane śledzie odcedzamy z zalewy i kroimy w mniejsze kawałki według uznania i przekładamy do dużej miski.
http://martawkuchni.blog.pl/files/2014/01/s1.jpg
1 stycznia 2014
Śledzie solone w farszu z dodatkiem suszonych pomidorów
Opublikowane przez Marta w Dania rybne
24


Składniki:

600 g solonych filetów śledziowych
300 g suszonych pomidorów w oliwie
4 duże cebule
6 łyżek sosu słodko- kwaśnego
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego (najlepiej z Pudliszek)
3 łyżki suszonej papryki w płatkach
przyprawy:
sól
pieprz kolorowy i czarny
pieprz cytrynowy
papryka słodka mielona
oregano
bazylia
zioła prowansalskie

zalewa octowa do śledzi:
2 szklanki octu 10%
6 szklanek wody
2 łyżki soli
10 łyżek cukru
przyprawy:
4 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu czarnego
kilka ziarenek ziela angielskiego
goździki (lecz niekoniecznie)
pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Śledzie dokładnie myjemy w zimnej wodzie, przekładamy do głębokiej miski i zalewamy zimną wodą, śledzie muszą całkowicie znajdować się pod wodą. Moczymy je przez 2 godziny, co 30 minut zmieniamy wodę na nową. Kiedy śledzie się moczą przygotowujemy do nich zalewę octową. Do garnka wlewamy ocet, wodę i zagotowujemy, dodajemy cukier i sól oraz przyprawy. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Zestawiamy z ognia i studzimy. Zalewa do śledzi musi być bardzo zimna, aby się nie rozpadły na kawałki. Gdy śledzie się wymoczą, odlewamy wodę i przekładamy je do garnka z zimną zalewą na około 5 godzin. Najlepiej jest je pozostawić w zalewie na całą noc. Zamarynowane śledzie odcedzamy z zalewy i kroimy w mniejsze kawałki według uznania i przekładamy do dużej miski.



Teraz przygotowujemy farsz z dodatkiem suszonych pomidorów. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Pomidory odcedzamy z zalewy i kroimy w mniejsze części. Oliwę z suszonych pomidorów wlewamy na patelnię i rozgrzewamy, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości, nie dopuszczając aby cebula się przypaliła. Gdy cebula zaczyna robić się miękka dodajemy pieprz cytrynowy oraz słodką paprykę w płatkach oraz zioła: oregano, bazylię, zioła prowansalskie (ilość ziół zależy od naszych upodobań, ja dałam po dwie łyżki stołowe każdej z przypraw), mieszamy wszystko i dodajemy suszone pomidory. Smażymy wszystko przez około 5 minut i dodajemy resztę składników: sos słodko – kwaśny, ketchup pikantny i koncentrat pomidorowy, doprawiamy wszystko do smaku pieprzem kolorowym oraz czarnym, solą i smażymy wszystko przez 5 minut. Farsz studzimy i przekładamy do miski ze śledziami, mieszamy dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Tak przygotowane śledzie najlepiej jest przełożyć do zamykanego pojemnika i odstawić przynajmniej na jeden dzień do lodówki, aby wszystkie składniki miały czas, aby się zez sobą „przegryźć”.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation