Kuchnia

Ciasta

Sernik orzechowo - bananowy z czekoladą na owsianym spodzie -

Tortownica: średnica 21 cm

Składniki na spód:

40 g masła, roztopionego
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki masła orzechowego
Składniki na sernik:

600 g twarogu sernikowego
1 dojrzały banan, rozgnieciony
3 jajka
3 łyżki czubate masła orzechowego 100%
2 łyżki syropu klonowego (lub więcej, jeżeli wolicie słodsze wypieki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na wierzch:

1 kostka gorzkiej czekolady
50 g masła
siekane orzeszki ziemne
Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Wykładamy spód tortownicy o średnicy 21 cm papierem do pieczenia. Składniki na spód mieszamy ze sobą i umieszczamy w tortownicy, wyrównując.
Wszystkie składniki na sernik miksujemy ze sobą krótko. Wylewamy do tortownicy. Pieczemy 20 minut w 160 stopniach (góra dół), następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Po wystudzeniu sernika roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej z masłem i smarujemy nią wierzch. Posypujemy siekanymi orzeszkami ziemnymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation