Kuchnia

wypieki

10. Wigilijna sałatka ze śledziem
Sałatka z tartych buraków z dodatkiem śledzia, takiej sałatki nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zasmakuje nawet największym buraczanym przeciwnikom. Wychodzi przepysznie.
8 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 8 małych ziemniaków
• 3 marchewki
• 6 jajek
• 5 małych buraków
• ½ kg płatów śledziowych solonych
• 1 duża cebula
• 7 łyżek majonezu
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Marchewki oraz ziemniaki, obieram, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuje w osolonej wodzie.
2. Buraki również obieram, przekładam do garnka, zalewam wodą, wsypuję sól, trochę cukru i gotuję. Jajka gotuję na twardo. Śledzie zalewam wodą i odstawiam na godzinę.
3. Ugotowane warzywa ścieram na tarce o dużych oczkach.
4. Następnie układam warstwy, pierwszą warstwą są ziemniaki.
5. Ziemniaki smaruję cienko majonezem, na którym układam połowę pokrojonej cebuli.
6. Śledzie odlewam z wody, kroję w drobną kostkę i układam na cebuli, śledzie przykrywam pozostałą pokrojoną cebulę i ponownie smaruję cienko majonezem.
7. Na majonezie układam starte buraczki, majonez, starte marchewki, majonez.
8. Jajka po ugotowaniu obieram, oddzielam białko od żółtka i osobno ścieram na tarce o dużych oczkach.
9. Białko układam na wierzch sałatki, ostatni raz smaruję majonezem i posypuję startym na tarce żółtkiem.
10. Sałatka gotowa, podajemy schłodzoną w lodówce.
11. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation