Kuchnia

Rybki

Zapiekanka z łososiem i brokułami

Składniki, 4 - 6 porcji:

800 g filetu z łososia
600 ml mleka
800 g ziemniaków
40 g masła
200 g porów (białe i jasno zielone części)
40 g mąki pszennej
200 g brokuła
1 łyżka kaparów
200 g krewetek (opcjonalnie, można dać więcej łososia)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżeczki soku z cytryny
2 - 3 łyżki roztopionego masła lub oliwy z oliwek do posmarowania ziemniaków

łososia odciąć skórę, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pesetą wyjąć ości, oprószyć delikatnie solą. Do garnka wlać mleko i włożyć łososia. Zagotować, przewrócić na drugą stronę i zaraz odstawić z ognia. Rybę wyjąć z mleka, położyć na talerzyku i pokroić na mniejsze kawałki. Mleko zachować. Piekarnik nagrzać do 210 stopni.
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Włożyć do garnka z chłodną wodą, doprawić solą i zagotować. Gotować przez około 3 - 4 minuty, następnie odcedzić na sicie.
Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone na plasterki pory i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 3 - 4 minuty. Następnie wsypać mąkę i wymieszać. Wlać mleko (stopniowo, po pół szklanki) delikatnie mieszając. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 10 minut, w razie potrzeby dodać więcej mleka lub wody, gdyby sos stał się zbyt gęsty.
Dodać brokuła podzielonego na małe różyczki, odsączone kapary oraz krewetki jeśli ich używamy (obrać wcześniej z pancerzy, oderwać ogonki i nadkroić w najgrubszej części). Zawartość patelni doprawić solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać, po minucie gotowania odstawić z ognia.
Dużą żaroodporną formę posmarować kawałkiem masła, na dnie rozłożyć łososia, wyłożyć zawartość patelni, na wierzchu ułożyć plasterki ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie. Ziemniaki posmarować roztopionym masłem lub oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec bez przykrycia przez 25 minut, następnie ustawić funkcję grilla i zapiekać jeszcze przez około 10 minut, aż ziemniaki będą ładnie zrumienione (jeśli piekarnik nie ma grilla, zwiększyć temperaturę do maksimum i zapiekać do zrumienienia). Nakładać na podgrzane talerze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation