Kuchnia

Mięso na kanapki, pieczyste

Pieczona pierś indyka

Składniki:
ok. 1 kg piersi z indyka
1,5 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżka musztardy
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego tymianku
2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą smarujemy pierś indyka, wkładamy do woreczka do pieczenia i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki, aby się indyk zamarynował. Po tym czasie pierś układamy na blasze i pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C, a następnie, gdy pierś będzie już gotowa rozrywamy woreczek i pozostawiamy ją w piekarniku na ok. 10-15 minut, aby się ładnie zarumieniła z wierzchu. Zarumienioną pierś wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy ją w soku, który powstał w woreczku podczas pieczenia na ok. 10-15 minut i nie kroimy, aby soki nie wypłynęły. Tak przygotowana i upieczona pierś będzie soczysta i bardzo aromatyczna. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation